Η υγεία της μέσης είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα προβλήματα και ο πόνος στην μέση μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και την καθημερινή λειτουργία των ατόμων ιδιαίτερα σε προχωρημένες ηλικίες. Υπάρχουν όμως λύσεις που ξεκινούν από την ενδυνάμωση και τη συντήρηση μέχρι και την ανακούφηση της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε τα προβλήματα της μέσης, τις αιτίες τους και τις διάφορες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Προβλήματα της Μέσης: Τι είναι και γιατί συμβαίνουν;

Τα προβλήματα της μέσης αναφέρονται σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις που προκαλούν πόνο, αναστάτωση ή δυσφορία στην περιοχή της μέσης. Οι αιτίες αυτών των προβλημάτων μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

 1. Κακή Στάση: Η κακή στάση κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας μπορεί να φορτώσει υπερβολικά τη μέση, προκαλώντας προβλήματα.
 2. Τραύματα: Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μείωση της λειτουργικότητας της πλάτης.
 3. Κακές Διατροφικές Συνήθειες: Η διατροφή που δεν παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία των σπονδυλικών δίσκων και των μυών της πλάτης.
 4. Έλλειψη Άσκησης: Η ανεπαρκής άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των μυών και των σπονδυλικών στηλών, δημιουργώντας προβλήματα.

Δισκοπάθεια

Το ποιό συχνό πρόβλημα μέσης είναι η δισκοπάθεια. Η δισκοπάθεια είναι μια πάθηση που προκαλείται από τη φθορά ή την ρήξη ενός ή περισσότερων μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι οι μαξιλαράκια που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών κατά την κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Όταν ένας δίσκος φθείρεται ή σχίζεται, μπορεί να προκαλέσει την λεγόμενη κήλη που συχνά προκαλέι πόνο στη μέση, μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία.

Οι αιτίες της δισκοπάθειας περιλαμβάνουν:

 • Φυσική φθορά με την πάροδο του χρόνου: Η δισκοπάθεια είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι δίσκοι τους έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.
 • Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στη μέση, όπως μια πτώση ή μια απότομη κίνηση, μπορεί να προκαλέσει ρήξη ή φθορά ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • Περιστασιακή υπερβολική χρήση: Η υπερβολική χρήση της σπονδυλικής στήλης, όπως από το σήκωμα βαρών ή τη συνεχή άρση των χεριών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δισκοπάθειας.

Τα συμπτώματα της δισκοπάθειας περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στη μέση: Ο πόνος στη μέση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της δισκοπάθειας. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση.
 • Μυϊκή αδυναμία: Η μυϊκή αδυναμία στην πλάτη ή τα πόδια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της δισκοπάθειας.
 • Δυσκαμψία: Η δυσκαμψία στη μέση μπορεί να δυσκολέψει την κίνηση.

Διάγνωση δισκοπάθειας

Η διάγνωση της δισκοπάθειας γίνεται με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός μπορεί να διατάξει εξετάσεις απεικόνισης, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT), για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Θεραπεία δισκοπάθειας

Η θεραπεία της δισκοπάθειας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
 2. Αναστολή: Η ανάπαυση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση του δίσκου.
 3. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης των μυών της πλάτης.
 4. Εγχείρηση: Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για άτομα με σοβαρό πόνο ή αδυναμία που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλούνται από τη δισκοπάθεια. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν:

 • Στηρίγματα μέσης: Τα στηρίγματα μέσης μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και στη μείωση του πόνου.
 • Μαξιλάρια μέσης: Τα μαξιλάρια μέσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης κατά τον ύπνο.
 • Θερμοφόρες ή κρύες κομπρέσες: Η θερμότητα ή η κρύα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.
 • Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης των μυών της πλάτης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας.

Προτάσεις για τα Προβλήματα της Μέσης
Είναι ευχάριστο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφορες λύσεις για τα προβλήματα της μέσης, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την ανακούφιση του πόνου. Αναφέρονται παρακάτω:
1. Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις και τεχνικές που σχεδιάζονται για να ενισχύσουν τους μύες της πλάτης και να βελτιώσουν την ευλυγισία.
2. Συμπληρώματα Διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα, όπως για την αρθρίτιδα ή την οστεοπόρωση, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της πλάτης.
3. Καλή Διατροφή: Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των οστών και των μυών.
4. Σωματική Δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ευλυγισίας και της δύναμης της πλάτης.