Τι είναι το κότσι μεγάλου δακτύλου?

Tα άκρα μας, και τα πάνω και τα κάτω είναι πολύ σημαντικά καθώς τα δάχτυλα στα χέρια μας, μας εξυπηρετούν στο να μπορούμε να κρατάμε αντικείμενα και να κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες, ενώ στα πόδια είναι απαραίτητα ώστε να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη βάδιση καθώς και να διατηρούμε το σώμα μας σε ορθή στάση. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις που δημιουργούν προβλήματα στα άκρα μας όπως η οστεοπόρωση, η οστεοπενία και διάφορες αρθρίτιδες.

Μια πολύ σημαντική πάθηση που μπορεί να προκύψει στα κάτω άκρα είναι το λεγόμενο «κότσι».

Το κότσι ή αλλιώς ο «βλαισός μέγας δάκτυλος» αφορά μια ανατομική πάθηση κοντά στο σημείο των δαχτύλων. Σύμφωνα με έρευνες το κότσι εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο φύλο ανεξαρτήτως ηλικίας και μπορεί να οφείλεται στη συχνή χρήση κλειστών ψηλοτάκουνων παπουτσιών ή στις πολλές ώρες ορθοστασίας.

Πιο συγκεκριμένα η «πάθηση του βλαισού μεγάλου δαχτύλου» είναι ουσιαστικά μια δυσλειτουργία που δημιουργείται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας καθώς η εγγύς φάλαγγα του μεγάλου δαχτύλου  αποκλίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα, την εμφάνιση μιας παραμόρφωσης καθώς σχηματίζεται μια εξόστωση. Το σημείο στο οποίο εμφανίζεται η συγκεκριμένη πάθηση, το δέρμα έχει πολύ σκληρή υφή που θυμίζει ένα ψευδοοστό προκαλώντας πολλές φορές σημάδια πρηξίματος και κνησμό.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στο “Κότσι” ή την εμφάνιση του «Βλαισού Μεγάλου Δακτύλου»;

Το κότσι του μεγάλου δαχτύλου μπορεί να προκύψει ύστερα από πολλές αιτίες. Την μεγαλύτερη ευθύνη, όπως προαναφέρθηκε, την έχει βέβαια η συχνή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων και γενικότερα στενών παπουτσιών από τις γυναίκες. Επίσης άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο υπερπρηνισμός, η πλατυποδία καθώς  μεγάλο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα.

Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία για το Κότσι του Μεγάλου Δακτύλου.

Το πρόβλημα του βλαισού μεγάλου δαχτύλου αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προχωρήσει και στα υπόλοιπα δάχτυλα των ποδιών μας. Μία μέθοδος που επιλέγεται συχνά ώστε να υποχωρήσει ο πόνος και να έρθει το δάχτυλο στην σωστή του θέση, είναι η χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι μια γρήγορη διαδικασία και έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του ψευδοοστού καθώς και την ολική αποκατάσταση του ποδιού.

Μια άλλη θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί η αποκατάσταση των μαλακών μορίων της περιοχής όπως είναι οι σύνδεσμοι του ποδιού και οι τένοντες. Ο ασθενής με την βοήθεια του ορθοπεδικού πέδιλου θα μπορέσει να περπατήσει την επόμενη κιόλας μέρα από την συγκεκριμένη επέμβαση. Ωστόσο επειδή καμία επέμβαση δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% επιτυχία καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενου λάθους, συνετό είναι ο ασθενής να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να λάβει την κατάλλη πρόληψη ώστε να μην φτάσει στο χειρουργικό στάδιο.

Ναρθηκες για το Κότσι

Ένα από τα πιο δημοφιλή προιόντα πρόληψης και αποκατάστασης της πάθησης του βλαισού μεγάλου δαχτύλου είναι οι εξειδικευμένοι νάρθηκες. Στο κατάστημα μας Healing solution.gr θα βρείτε δυο είδη από αυτούς τους νάρθηκες, τον νάρθηκα από σιλικόνη αλλά και τον επαναχρησιμοποιούμενο νάρθηκα με αυτοκόλλητο σκρατς.

Ο νάρθηκας σιλικόνης αποτελεί έναν αρκετά μαλακό νάρθηκα κατάλληλο για την πρόληψη και την αποκατάσταση της παθήσεως του βλαισού μεγάλου δαχτύλου. Ο συγκεκριμένος νάρθηκας μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε όλα τα δάχτυλα των ποδιών μας λόγου του εύκαμπτου υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί (σιλικόνη) , ενώ έχει υπέροχα αποτελέσματα καθώς μειώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον πόνο στην περιοχή και βελτιώνει την στάση του ποδιού.

Ο επαναχρησιμοποιούμενος νάρθηκας που διαθέτουμε έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα για την αποτροπή της δημιουργίας της συγκεκριμένης πάθησης. Αποτελεί την πιο άμεση και μη παρεμβατική αντιμετώπιση του προβλήματος και περιλαμβάνεται απο έναν στρογγυλό μηχανισμό ο οποίος είναι σταθερός που έχει στόχο να ΄τραβήξει΄ το δάχτυλο στην σωστή του θέση.

Η ακολουθία της συγκεκριμένης θεραπείας με τη χρήση ναρθηκών αποτελεί μια φιλική παρέμβαση, με στόχο την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης και αποτελέσματα ορατά με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο αποτελεί βασική μας προτεραιότητα η πρόληψη και η μη αγνόηση των συμπτωμάτων,με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης!